Gå til hovedindhold
Debatindlæg

Læserbrev: Misforståelser om lukningstruede og levedygtige folkehuse - sådan afgøres deres fremtid

Debatindlæg af Styregruppen for fremtidens Folkehuse: Christian Budde (rådmand for Sundhed og Omsorg), Jan Radzewicz (formand for Ældrerådet), Torben Dreier (formand for Ældre Sagen Aarhus), Lars Bundgaard (bestyrelsesmedlem i Røde Kors Aarhus), Anne Thorø (skoleleder ved FO Aarhus), Otto Ohrt (sundhedschef, Sundhed og Omsorg), Lene Jensen (repræsentant for brugerrådet i Folkehuset Vestervang), Christian Boel (direktør for Sundhed og Omsorg)

30. jan. 2024
  • Læs op

Indhold

    Folkehusene i Aarhus er noget særligt, som vi kan være stolte af, og som vi skal værne om. Det er fællesskabshuse for alle, hvor koncerter, motionshold og værkstedsgrupper har sin gang. Her har mange fundet gode bekendtskaber og fællesskaber.

    I Aarhus har vi mange velfungerende folkehuse, hvor alt fra kreahold til fællesspisning er en del af dagligdagen. Her benytter mange århusianere sig af husene og deltager aktivt.

    Men vi har også nogle folkehuse, som er udfordrede. Her handler det både om et begrænset antal brugere af huset, begrænsende rammer og en økonomi, der ikke kan løbe rundt. Byrådet besluttede derfor tilbage i september 2023 i budgetforliget en nærmere gennemgang af husene, som kan betyde, at op mod en tredjedel af folkehusene lukkes eller omdannes til andre aktiviteter og formål.

    Særligt det sidste bekymrer forståeligt nok både brugere og frivillige. Og vi vil gerne anerkende det store engagement fra brugere og frivillige i folkehusene, der helt naturligt er optaget af folkehusenes fremtid.

    Desværre har processen efter budgetforliget haft en forvirrende start med uklarheder og sideløbende processer. Det har skabt frustrationer hos nogle af husenes brugere, og der er opstået misforståelser om, hvad folkehusene står over for.

    I 'Styregruppen for fremtidens Folkehuse' påtager vi os ansvaret for at hjælpe den nye proces, som byrådet besluttede 20. december 2023, godt på vej, og vi vil hjælpe med at sikre mere gennemsigtighed og en god inddragelse af århusianerne.

    I den nye proces, vil der blive set på, hvor mange huse, der skal noget andet, og hvad det andet bliver. Det vil se forskelligt ud afhængigt af de lokale muligheder - og vi vil arbejde for til at tage hånd om de fællesskaber, der er i de huse. I beslutningen ligger der også et ønske om at styrke nogle af de huse, der summer af fællesskaber og frivillighed, og som har et højt aktivitetsniveau og potentiale for at rumme endnu flere århusianere.

    I faktaboksen har vi gengivet den nye proces, som også blev godkendt af byrådet på mødet den 20. december 2023. Derudover vil Ældresagen også holde et borgermøde i høringsperioden. Du kan løbende følge med i processen og give input på: folkehuse.aarhus.dk/fremtidens-folkehuse. Her kan du også finde svar på nogle af de spørgsmål, der er fremkommet indtil nu.

    Vi glæder os til den videre dialog om et af de vigtigste elementer for vores fællesskaber i Aarhus.

    Debatindlægget er oprindeligt bragt i Aarhus Stiftstidende den 30. januar 2024

    Sidst opdateret: 10. september 2024