Læserbrev: Vil du stemme ved køkkenbordet eller under valgfesten? Lad os gøre ældrerådsvalget bedre
Debatindlæg af Jan Radzewicz, formand for Ældrerådet i Aarhus Kommune
Om to år skal der stemmes til ældrerådsvalget. Men hvordan?
Der stemmes til ældrerådsvalget hvert fjerde år. Valgperioden følger byrådet og regionsrådet. Og så vil det jo være meget naturligt, hvis valgmetoden var den samme som ved valg til byråd og regionsråd. Det vil sige et valg, hvor man går hen på et afstemningssted, får en stemmeseddel til byrådsvalget, en til regionsrådsvalget og en til ældrerådsvalget. Sætter sit kryds ud for en af de opstillede kandidater på hver liste, putter den udfyldte stemmeseddel i en valgurne og går hjem igen.
Det er, hvad Ældrerådet ønsker og har ønsket i mange år, og som Ældrerådet nu har stillet borgerforslag om.
Nu mangler vi blot, at 1.500 borgere tilkendegiver, at de synes, det er en god idé. Så er Aarhus Byråd forpligtet til at behandle sagen og tage stilling til et sådant fremmødevalg. Man tilkendegiver altså ved sin underskrift – digitalt ved MitID – at man synes, byrådet skal forholde sig til spørgsmålet. Man stemmer ikke om selve sagen. Det gør byrådet.
Hidtil er valg til Ældrerådet foregået på lidt forskellig vis. Der har været brevvalg, hvor man med posten skulle returnere en fremsendt stemmeseddel. Der har været digitalt valg, og der har været en kombination af disse forskellige metoder. Men alt sammen, hvad man kunne kalde køkkenbordsvalg eller hjemmevalg, der jo kan sammenlignes med en kundeundersøgelse fra det lokale supermarked.
Ældrerådet har i mange år forsøgt at få det ændret, så valget til Ældrerådet foregik som ved byrådsvalg. Der har kun været positive tilkendegivelser fra de byrådsmedlemmer, som Ældrerådet gennem årene har drøftet dette spørgsmål med – uden at det har medført nogen ændring.
Nu er der så en mulighed for gennem den nye ordning med borgerforslag at tvinge byrådet til at tage stilling, så vi kan få afklaret, om der er hold i al den talen om borgerinddragelse, medindflydelse osv.
Men kan det da ikke være ligegyldigt, hvilken afstemningsmetode man anvender?
Nej. Vi har i Danmark en tradition for, at offentlige valg foregår i fortrolighed og ved fremmøde. Udover valghemmeligheden sikrer det også valgets legitimitet – at det går rigtigt til. Det signalerer inddragelse, deltagelse, seriøsitet og højtidelighed. Lige netop her er der en sammenhæng mellem metode og indhold.
Hertil kommer, at et sådant fremmødevalg vil bidrage til en højere stemmeprocent ved ældrerådsvalget end de hidtidige hjemmevalg. Man glemmer ikke valgdagen. Det er en festdag. Og man glemmer ikke opfordringen til at stemme, hvilket der ofte er tale om ved hjemmevalg. Kuverten med stemmesedlen forsvinder i avisbunken, eller man får ikke åbnet sin e-boks eller er måske usikker over for at stemme elektronisk.
Erfaringen fra de kommuner, der har fremmødevalg ved ældrerådsvalg er en stemmeprocent på 60 eller derover. Ved sidste ældrerådsvalg i Aarhus Kommune var stemmeprocenten på 18.
En høj stemmeprocent har betydning for den vægt, der ligger bag, når Ældrerådet skal varetage ældre borgeres interesser over for den kommunale forvaltning og byrådet. Ikke at byråd og forvaltning ikke lytter til fornuftige råd, men der er alligevel mere swung over at være valgt af 60 procent af de 60+-årige end af 18 procent.
Stemmeberettigede til ældrerådsvalget er alle, der er fyldt 60 år inden udgangen af 2025, og som på valgtidspunktet bor i Aarhus Kommune. Men for at kunne tilslutte sig borgerforslaget om fremmødevalg skal man blot være 15 år.
Ældrerådet er et lovbestemt folkevalgt organ, der skal rådgive byrådet og forvaltningen om ældrepolitiske forhold og sager, der vedrører 60+-årige – uanset, om de er svage og har behov for pleje og omsorg eller er raske og friske og stadig er på arbejdsmarkedet.
Der vil naturligvis, når vi nærmer os valget i efteråret 2025 komme mere information om ældrerådsvalget. Hvordan man bliver kandidat til Ældrerådet, hvad arbejdet går ud på osv.
Sådan gør du: Gå ind på https://deltag.aarhus.dk/borgerforslag, her kan du se alle de borgerforslag, der er aktive. Vælg borgerforslaget "Ældrerådsvalg sammen med kommunal- og regionsrådsvalg", klik på den sorte knap øverst i højre side af forslaget, hvor der står "Støt borgerforslag". Log ind med MitID. Skriv din e-mail-adresse, hvis du ønsker opdatering på det borgerforslag, du har støttet, udfyld evt. det lille spørgeskema – det er frivilligt - og klik på "Støt Borgerforslag".
Debatindlægget er oprindeligt bragt i Aarhus Stiftstidende den 13. november 2023