Ældrerådets høringssvar vedrørende kommende udbudsforretning på madservice og mad til plejehjem/bosteder
Ældrerådets høringssvar vedrørende kommende udbudsforretning på madservice og mad til plejehjem/bosteder
Kravspecifikation 2.A vedr. madservice
Ældrerådet bifalder, at kommende leverandører skal have opmærksomhed på at udvikle mad-tilbud, der passer ind i fremtidens madtilbud og under hensyntagen til, at hovedparten af de borgere, der er visiteret til madservice, er ældre.
Det er vigtigt, som nævnt i kravspecifikationen, at der er fokus på den rette mad til den rette borger, herunder næringsindhold i kosten. I kravspecifikationen udvises også stor fleksibilitet i forhold til bestilling, herunder hensynet til borgerens individuelle behov.
I forhold til bestilling, vil Ældrerådet henlede opmærksomheden på elektronisk bestilling, da stadigt flere og kommende ældre borgere er fortrolige med elektronisk tilgang til information og generelle ydelser. Hvis dette ikke er muligt, kan den skriftlige bestilling stadig godkendes.
Ældrerådet ser det som en styrke, at interessenter som borgerkonsulenterne og Ældrerådet får mulighed for smagsseancer.
Ved et akut behov for udbringning nævnes f.eks. leverandørproblemer. Borgeren kan også stå i med et akut problem, f.eks. det at blive sendt hjem fra hospitalet, eller der kan opstå en anden pludselig situation, hvor borgerens mobilitet ikke længere er tilstede til selv at sørge for mad, indtil madordningen er etableret eller genetableret. Der kan her være tale om op til fem dage ved svigtende kommunikation. Sådanne situationer skal der også reageres på.
Kravspecifikation 2.B - delaftale 2 - vedr. mad til plejehjem/bosteder
Ældrerådet finder det positivt, at kommunens målsætning om 60% økologi i de offentlige køkkener, er nævnt i kravspecifikationen, og at leverandøren skal informere om klimaaftrykket på den leverede mad.
Ældrerådet bemærker, at økologiprocenten er beregnet i kg. til 60%. Således skrives der minimum 60%. Vi skal ikke undlade at bemærke, at vægtfylden på økologiske produkter typisk er mindre end på ikke økologiske produkter. Derfor vil det være borgervenligt at undlade ordet ”minimum”. Desuden er definitionen på ”Kød og sovs” beskrevet noget diffust, idet ”sovs” kan være grøntsager og stivelse, og ”kød” kan være andre udefinerede proteinkilder. Vi skal også tænke på, at beboerne selv betalerfor maden.
Vi tror på, at leverandøren er i stand til at levere de mange forskellige retter, som der lægges op til.
Ældrerådet ser dog positivt på udbudsforretningen på madservice og mad til plejehjem/bosteder, og finder det særdeles hensigtsmæssigt, at der afholdes statusmøder 2 gange årligt mellem leve-randør, ordregiver og borgere. Dermed styrkes samarbejde og udvikling om produktvalg og arbejdsprocesser med henblik på, at udvikle kvalitet og sortiment af madtilbuddet og sikre drifts-optimering.
Med venlig hilsen
John Christiansen
Konstitueret formand for Århus Ældreråd